piątek, 5 grudnia 2014

Placki z dyni na słodko

Placki z dyni mogą być fajną alternatywą dla klasycznych racuchów z jabłkami. Plusem ich jest to, że lubią je i dorośli i dzieci:-) 




Moje dwa ulubione przepisy:

Placki z dyni na szybko:-)

Składniki:
ok. 400 g obranej dyni bez pestek
2 jajka
mąka
cukier puder do posypania

Dynię zetrzeć na dużych oczkach, dodać dwa jajka, wymieszać razem. Stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania takiej konsystencji, że można łyżką nakładać na patelnię i nie spływa za bardzo z łyżki. Ja smażę zawsze testowego placka. Najlepiej smakują małe i płaskie placki bo wtedy są chrupiące. Placuszki powinny być wysmażone, aż do uzyskania złocistego koloru. Gdyby okazało się, że ciasto jest za gęste i ciężko się nakłada na patelnię to można dodać odrobinkę mleka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i gotowe:-)


Placki z dyni z białym serem

Składniki:
200 g obranej dyni bez pestek
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
ok 200 g białego sera
30 g rodzynek (opcjonalnie)
ok 4-6 łyżek cukru
1 laska wanilii
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
ok 4-5 pełnych łyżek mąki
szczypta cynamonu
ok 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy

Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach i smażyć z imbirem na maśle ok 5-7 minut, aż dynia zmięknie - ostudzić. Wymieszać dynię z twarogiem, żółtkami, cynamonem, skórką pomarańczy, cukrem i wanilią (ja zalewam wrzątkiem laskę wanilii na parę min, przecinam nożem wzdłuż i wyciągam ziarna ze środka łyżeczką). Wsypać rodzynki. Dodać ubite na pianę białka i delikatnie wymieszać. Dosypywać stopniowo mąkę. Placki nakładać na patelnię łyżką i rozpłaszczyć, smażyć na złociste.

przepis znaleziony na www.kwestiasmaku.com plus inwencja własna :-)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz